Hoe twee Groningse studenten Brenger oprichtten
Het lijkt nog maar pas geleden dat de oprichters van Brenger, Derk (27) en Wisse (26), zelf nog student waren in Groningen. Twee jaar geleden hebben ze Brenger opgericht, een service die ook erg handig is voor studenten. Derk en Wisse leerden elkaar kennen tijdens hun studententijd in Groningen.
Derk is opgegroeid in Breda en ging in 2010 International Relations & International Organisations (IR&IO) studeren. Vervolgens heeft hij voor de meest economische master binnen IR&IO gekozen, namelijk International Political Economy. Helaas miste hij hier het praktische deel, wat hij juist interessant vond aan de onderwerpen die werden behandeld. Gedurende zijn stage ontstond uiteindelijk het idee voor Brenger en was hij snel overtuigd dat dit beter bij hem paste in plaats van de theoretische en langzamere wereld van internationale diplomatie.
Wisse is opgegroeid in Bussum en ging in 2010 International Economics and Business Economics studeren. Vervolgens koos hij voor een master Finance aangezien hij graag met cijfers werkt. Juist het echte economische redeneren vond Wisse leuk, redeneren waarom dingen zijn zoals ze zijn, maar de bancaire sector trok hem niet. Na eerder al een Mexicaanse drank te hebben geïmporteerd naar Nederland, belde Wisse Derk begin 2016 met het idee van Brenger.
We stelden Wisse en Derk een paar vragen over hun eigen studententijd en de keuze om Brenger te starten.
Hoe hebben jullie je studententijd ervaren?
Derk: Groningen is echt een top studentenstad. Er wonen veel studenten in een relatief kleine stad, waardoor het op veel plekken elke dag van de week gezellig is. Voordat ik werd ingeloot voor mijn studie, had ik niet echt een idee van de stad, maar achteraf had ik in geen andere stad willen studeren!
Hoe hebben jullie de verhuizing naar jullie studentenkamer geregeld?
Wisse: Ik heb een bus gehuurd samen met een vriend die ook uit de buurt komt. Zo zijn wij leeg naar onze ouders heen gereden en met een volle bus terug naar Groningen gereden. In die lege bus hadden we net zo goed iets mee kunnen nemen voor een iemand die iets van Groningen naar Amsterdam wilde vervoeren!
Wat hebben jullie gedaan toen jullie klaar waren met studeren?
Wisse: Ik heb eerst de tijd genomen om te kijken of de Mexicaanse drank die ik importeerde, Mezcal, ook zou kunnen werken in cafe’s en barren in Nederland. Dit bleek lastig te zijn. Ondertussen werkte ik als student een aantal maanden bij Roland Berger, een strategy consultancy kantoor, waar ik later ook van plan was te solliciteren.
Derk: Een verplicht onderdeel van mijn master was om stage te lopen bij een grote internationale organisatie. Ik heb mijn stage gelopen op de Innovatie-afdeling van Heineken Global. Al vrij snel tijdens mijn stage besloten Wisse en ik dat wij met Brenger door gingen, dus dat waren een aantal drukke maanden om dat te combineren.
Wat is Brenger precies?
Brenger is een platform die iemand met een transportverzoek koppelt aan de onbenutte ruimte in bestelbussen die toch die kant op rijden. Er zijn 1.000.000 bestelbussen in Nederland en toch is het duur en tijdrovend om meubels en andere grote spullen van A naar B te vervoeren. Dat kan efficiënter dachten wij. Ons platform geeft bijvoorbeeld een Marktplaats-koper toegang tot die onbenutte ruimte en maakt het transport daardoor goedkoper, makkelijker en duurzamer. Daarnaast wint ook de koerier, die meer verdient op zijn rit. Samen besparen we ook nog eens CO2-uitstoot. Wij hebben berekend dat als elke Nederland tussen de 20 en 65 jaar 1 keer in de 2 jaar Brenger gebruikt voor het vervoeren van grote spullen, wij de totale Nederlandse CO2-uitstoot kunnen verlagen met 0,5%! Een mooi doel dus.
Hoe kwamen jullie op het idee?
Wisse: Mijn schoonmoeder vergat haar telefoon in het oosten van het land en vroeg aan mij of ik haar telefoon kon ophalen. Ik kon niet, maar ik dacht: is er niet een app of website waar iemand die toch deze kant op rijdt het mee kan nemen? Die bleek er nog niet te zijn. Toen belde ik Derk op met dit idee. Vervolgens gingen we deze markt samen onderzoeken en bleek dat het voor meubels en andere grote spullen nog veel beter zou werken. Als je namelijk je mobiel kwijt bent, wil je die vaak direct terug. Als iemand een bank koopt op Marktplaats, heeft dat vaak minder haast en is het prima als het binnen 3 werkdagen wordt bezorgd. Deze garantie bieden wij ook. Mocht er in geen koerier die kant op gaan, dan gaan we zelf de bus in.
Hoe gaat het met Brenger?
Heel goed. We zijn sinds oktober 2016 live en zijn sindsdien flink gegroeid. Dagelijks worden meer dan 80 verzoeken door ons platform behandeld. Er werken inmiddels 15 man bij Brenger en er is al meer dan €1.000.000 aan investeringen opgehaald.
Hadden jullie Brenger gebruikt als dat destijds had bestaan?
Zeker weten. Vooral voor studenten die vaker van kamer verhuizen en dan vaak maar 2 grote meubels willen vervoeren is Brenger echt de perfecte oplossing. Je betaalt namelijk dezelfde prijs als je een bank, een bed en een kastje vervoert. Bij meer dan 3 meubels betaal je pas een extra vergoeding.
Jouw transport
Ook iets vervoeren? Bekijk op onze website meteen de prijs voor jouw transport.